Ai.Ιστορία

Μια σύντομη ιστορία της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η αρχαία Ελλάδα άφησε ως «κληρονομιά» όχι μόνο τη φιλοσοφία, την τέχνη, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική της. Ήταν επίσης το πρώτο στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες ήταν τόσο μπροστά από την εποχή τους και μπορούσαν να αντιληφθούν τον κόσμο με τέτοιο τρόπο που «προέβλεψαν» όλα τα μεγάλα τεχνολογικά επιτεύγματα του σύγχρονου κόσμου.
Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν σε θέση να κατανοήσουν με έναν αφηρημένο τρόπο την έννοια της αυτοματοποιημένης τεχνολογίας πριν καν ανακαλυφθεί ο όρος «τεχνολογία». Ως εκ τούτου, και ειδικά μέσω της πλούσιας ελληνικής μυθολογίας, είχαν «προβλέψει» πολλά από αυτά που είναι πραγματικά για εμάς σήμερα (ή παραμένουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας), όπως ρομπότ, άνθρωποι, τεχνητή νοημοσύνη, συστήματα αυτόματης πλοήγησης (GPS), ακόμα και τα «έξυπνα» αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς.
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένα αρχαιοελληνικό χειροκίνητο όργανο, που περιγράφεται ως ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής, το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα τέτοιας συσκευής που χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη αστρονομικών θέσεων και εκλείψεων για ημερολογιακούς και αστρολογικούς σκοπούς δεκαετίες νωρίτερα.
Αρχαίοι φιλόσοφοι όπως ο Αριστοτέλης αναλογίστηκαν τη φύση της σκέψης και του συλλογισμού, θέτοντας τις βάσεις για τη μελέτη της γνώσης που αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή της έρευνας της τεχνητής νοημοσύνης σήμερα. Οι ιδέες του Αριστοτέλη για τη λογική και τον ορθολογισμό έχουν επηρεάσει την ανάπτυξη αλγορίθμων και συλλογιστικών συστημάτων στη σύγχρονη τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργώντας τα θεμέλια του χρονοδιαγράμματος της τεχνητής νοημοσύνης.

Η έρευνα μέχρι τώρα, αποκαλύπτει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων ως μια όμορφη σύλληψη, μεταφρασμένη από εξαιρετική μηχανική σε μια ιδιοφυή συσκευή. Αμφισβητεί όλες τις προκαταλήψεις μας για τις τεχνολογικές δυνατότητες των αρχαίων Ελλήνων. Λίγες άλλες αρχαιολογικές ανακαλύψεις έχουν δημιουργήσει μια τόσο δύσκολη διαδρομή ενδείξεων, μια τόσο πλούσια ιστορία ανακαλύψεων και ένα τόσο εξαιρετικά εξελιγμένο και περίπλοκο αποτέλεσμα. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ξαναγράφει την ιστορία της τεχνολογίας.

Μπορείτε να θαυμάσετε τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Σύντομη ιστορία της Τεχνητής Νοημοσύνης


Ακούστε το άρθρο


Δείτε φωτογραφίες


Δείτε video παρουσίαση

Ο αινιγματικός Μηχανισμός των Αντικυθήρων που βρέθηκε στα νερά του Αιγαίου θεωρείται ένα τεχνολογικό θαύμα για την εποχή του και πολλοί επιστήμονες τον χαρακτηρίζουν τον αρχαιότερο αναλογικό υπολογιστή στον κόσμο.


Μοντέρνοι καιροί

1950: Ο Άλαν Τούρινγκ δημοσιεύει την εργασία του για τη δημιουργία μηχανών σκέψης.[1]

1956: Ο John McCarthy παρουσιάζει τον ορισμό του για την τεχνητή νοημοσύνη.[2]

1956-1974: Οι αναζητήσεις λόγων ή οι αλγόριθμοι από μέσα προς το σκοπό αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά για να «βαδίσουν» σε απλά μονοπάτια αποφάσεων και να λάβουν αποφάσεις.[3] Τέτοιες προσεγγίσεις παρείχαν τη δυνατότητα επίλυσης σύνθετων μαθηματικών εκφράσεων και επεξεργασίας σειρών λέξεων. Η επεξεργασία κειμένου είναι γνωστή ως επεξεργασία φυσικής γλώσσας. Αυτές οι προσεγγίσεις οδήγησαν στην ικανότητα διατύπωσης λογικής και κανόνων για την ερμηνεία και τη διατύπωση προτάσεων και επίσης σηματοδότησε την αρχή της θεωρίας παιγνίων, η οποία υλοποιήθηκε σε βασικά παιχνίδια υπολογιστή.[4]

1980-1987: Αναπτύχθηκαν πολύπλοκα συστήματα χρησιμοποιώντας λογικούς κανόνες και συλλογιστικούς αλγόριθμους που μιμούνται τους ειδικούς του ανθρώπου. Αυτό ξεκίνησε την άνοδο των έμπειρων συστημάτων, όπως τα εργαλεία υποστήριξης αποφάσεων που έμαθαν τους «κανόνες» ενός συγκεκριμένου τομέα γνώσης, όπως εκείνους που θα ακολουθούσε ένας γιατρός όταν εκτελούσε μια ιατρική διάγνωση.[5] Τέτοια συστήματα ήταν ικανά για πολύπλοκους συλλογισμούς, αλλά, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, δεν μπορούσαν να μάθουν νέους κανόνες για να εξελίσσονται και να επεκτείνουν τη λήψη αποφάσεων.[6]

1993-2009: Βιολογικά εμπνευσμένο λογισμικό γνωστό ως «νευρωνικά δίκτυα» ήρθε στη σκηνή. Αυτά τα δίκτυα μιμούνται τον τρόπο με τον οποίο τα ζωντανά όντα μαθαίνουν πώς να αναγνωρίζουν πολύπλοκα μοτίβα και, με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να ολοκληρώσουν πολύπλοκες εργασίες. Η αναγνώριση χαρακτήρων για αναγνώστες πινακίδων κυκλοφορίας ήταν μία από τις πρώτες εφαρμογές.[7]

2010-σήμερα: Η βαθιά μάθηση και τα μεγάλα δεδομένα βρίσκονται τώρα στο προσκήνιο. Οι προσιτές μονάδες γραφικής επεξεργασίας από τη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών έχουν επιτρέψει στα νευρωνικά δίκτυα να εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας μεγάλα δεδομένα.8] επίστρωση αυτών των δικτύων μιμείται τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να κατηγοριοποιούν απλά μοτίβα σε πολύπλοκα μοτίβα. Αυτό το λογισμικό εφαρμόζεται στην αυτοματοποιημένη ανίχνευση και αναγνώριση προσώπων και αντικειμένων, καθώς και στη διάγνωση ιατρικών εικόνων, στα οικονομικά πρότυπα και στους κανονισμούς διακυβέρνησης.[9]  Έργα όπως το Life Long Learning Machines, από την Defense Advanced Research Projects Agency, επιδιώκουν να προωθήσουν περαιτέρω τους αλγόριθμους AI προς τη συνεχή μάθηση με τρόπους παρόμοιους με εκείνους των ανθρώπων.[10]