Μουσική και Τεχνητή Νοημοσύνη
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μεγάλες επιπτώσεις για την ιδιοκτησία στη μουσική βιομηχανία.

Στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, όταν ένας νέος καλλιτέχνης θα κατακτά τα φώτα της δημοσιότητας με τραγούδια που σημειώνουν επιτυχίες, τεράστιο κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και sold-out συναυλίες, δεν θα είναι άνθρωπος. Θα είναι ένας ερμηνευτής του οποίου οι στίχοι, οι μελωδίες και η φωνή δημιουργούνται αποκλειστικά από την τεχνητή νοημοσύνη (AI). Βλέπουμε ήδη ενδείξεις αυτού του είδους με εικονικούς καλλιτέχνες όπως τα metaverse avatars, υβριδικούς καλλιτέχνες που βασίζονται σε έναν συνδυασμό τεχνητής νοημοσύνης και ανθρώπινου ταλέντου. Πέρα από τη μουσική, έχουν επίσης εμφανιστεί προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούν ρεαλιστικές ψηφιακές εικόνες με βάση μια πρόταση φυσικής γλώσσας που παρέχει ο χρήστης.
Η τεχνολογία δεν είναι καινούργια στη μουσική. Από τον Bob Dylan που έγινε ηλεκτρικός μέχρι το autotune και τα Pro Tools, η τεχνολογία έχει διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο παίζεται η μουσική, του τρόπου με τον οποίο ηχογραφούνται τα τραγούδια και του τι τελικά ακούν οι ακροατές. Όμως, οι ερμηνευτές και η μουσική που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη έχουν τη δυνατότητα να καταργήσουν εντελώς την ανθρώπινη συμβολή. Μόλις περάσουμε το κατώφλι, θα αναγκαστούμε να αντιμετωπίσουμε ένα πλήθος καινοφανών ερωτημάτων σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίζονται οι μη ανθρώπινοι δημιουργοί μουσικής. Θα πληρώνονται; Σε ποιον θα ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών τους; Θα μπορούν να κερδίζουν βραβεία όπως το Grammy;
Η τέχνη που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη θα αμφισβητήσει τα πρότυπα πνευματικών δικαιωμάτων
Η νομοθεσία και η πολιτική για τα πνευματικά δικαιώματα έχουν συνήθως δώσει μικρή βαρύτητα στους μη ανθρώπινους καλλιτέχνες. Το 2019, το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας των ΗΠΑ απέρριψε μια αξίωση πνευματικής ιδιοκτησίας για ένα έργο τέχνης που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη, δηλώνοντας ότι "δεν διαθέτει την ανθρώπινη συγγραφή που απαιτείται για να στηρίξει μια αξίωση πνευματικής ιδιοκτησίας". Μόλις λίγα χρόνια πριν από αυτό, το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων απέρριψε ισχυρισμούς ότι μια μαϊμού που τράβηξε μια selfie με μια φωτογραφική μηχανή θα έπρεπε να είναι ο νόμιμος κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων της εικόνας. Αν και η αρχή αυτή δεν έχει δοκιμαστεί για τη μουσική που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη, αυτά τα προηγούμενα σημαίνουν πιθανότατα ότι ένας καλλιτέχνης που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να λάβει δικαιώματα εκτέλεσης αν δημιουργήσει ένα τραγούδι που σημειώνει επιτυχία.
Με άλλα λόγια, η ήδη περίπλοκη επιχείρηση της μουσικής πρόκειται να αντιμετωπίσει μια νέα πρόκληση - και θα έλεγα ότι αυτή η πρόκληση είναι ήδη εδώ. Για παράδειγμα, ο ηλεκτρονικός συνθέτης Artificial Intelligence Visual Artist (AIVA) συνθέτει κλασική μουσική αναλύοντας τα μοτίβα σε 30.000 παρτιτούρες. Τι θα συμβεί όταν η μουσική που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη κάνει θραύση στα charts και ο δημιουργός της τεχνητής νοημοσύνης θέλει να πληρωθεί; Είναι ο προγραμματιστής πραγματικά ο δημιουργός αυτού του έργου; Επιπλέον, ποια αναγνώριση πρέπει να λαμβάνουν οι υποκείμενες παρτιτούρες που τροφοδότησαν τη μηχανή, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης και των δικαιωμάτων;
Αυτού του είδους τα ζητήματα είναι αυτά που θα διαμορφώσουν τις αποφάσεις που θα λάβουμε ως βιομηχανία και ως κοινωνία σχετικά με αυτή τη νέα εποχή της μουσικής. Συνδυάστε το με άλλους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία επηρεάζει τη βιομηχανία -από το metaverse μέχρι το Web3- και είναι σαφές ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τους υπάρχοντες νόμους, κανόνες και επιχειρηματικά μοντέλα που διέπουν τα οικονομικά της ακρόασης μουσικής. Αυτές οι εκτιμήσεις είναι ο λόγος για τον οποίο, τον Οκτώβριο του 2022, οι γερουσιαστές των ΗΠΑ Thom Tillis και Chris Coons ζήτησαν τη σύσταση μιας εθνικής επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη.
Σήμερα, οι πηγές της μουσικής μας προέρχονται από πολλούς τύπους οντοτήτων: συγκροτήματα, ντουέτα, σόλο πράξεις, ζωντανούς και νεκρούς. Σύντομα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εμφάνιση μιας νέας καλλιτεχνικής οντότητας: the created. Τώρα είναι η ώρα να χρησιμοποιήσουμε την παλιά καλή ανθρώπινη νοημοσύνη μας για να χτίσουμε το μονοπάτι που ταιριάζει στην ΤΝ σε ένα λαμπρό μέλλον.
ΠΗΓΗ: FORBES