Ψηφιακός Οικονομικός Μετασχηματισμός
Μονόκεροι, μεταμόρφωση και το διαδίκτυο των πραγμάτων;

Ο κόσμος όπως τον ξέρουμε αλλάζει διαρκώς και ένας από τους θεμελιώδεις παράγοντες είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Στον πυρήνα του, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αφορά τους «μονόκερους» του Διαδικτύου. Πρόκειται για τη χρήση της πιο πρόσφατης τεχνολογίας για να κάνετε αυτό που ήδη κάνετε – αλλά καλύτερα.
Τι είναι ο μονόκερος ρωτάτε; Η A unicorn είναι μια ιδιωτική startup εταιρεία της οποίας η αποτίμηση ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η Aileen Lee επινόησε τον όρο το 2013 σε σχέση με ένα μυθικό ζώο ως αναπαράσταση τέτοιων κερδοφόρων εγχειρημάτων που ήταν εξαιρετικά σπάνιες εκείνη την εποχή - με μόνο 39 εταιρείες εισηγμένες, ενώ σήμερα υπάρχουν πάνω από 450 παγκοσμίως με συνολική αξία πάνω από 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ...
Για τους υπόλοιπους από εμάς, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναφέρεται στην υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας για τον μετασχηματισμό υπηρεσιών ή επιχειρήσεων. Αυτό επιτυγχάνεται με την αντικατάσταση των χειροκίνητων (μη ψηφιακών) διαδικασιών με ψηφιακές ή με την αντικατάσταση της ξεπερασμένης ψηφιακής τεχνολογίας με αναβαθμισμένη ψηφιακή τεχνολογία.
Η παγκόσμια οικονομία διέρχεται επίσης έναν ψηφιακό μετασχηματισμό, και αυτό συμβαίνει με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Λοιπόν, τι είναι η ψηφιακή οικονομία;
Η ψηφιακή οικονομία είναι η οικονομική δραστηριότητα που προκύπτει από δισεκατομμύρια καθημερινές διαδικτυακές συνδέσεις μεταξύ ανθρώπων, επιχειρήσεων, συσκευών, δεδομένων και διαδικασιών. Η ραχοκοκαλιά της ψηφιακής οικονομίας είναι η υπερσυνδεσιμότητα που σημαίνει αυξανόμενη διασύνδεση ανθρώπων, οργανισμών και μηχανών που προκύπτει από το Διαδίκτυο, την κινητή τεχνολογία και το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT).
Η ψηφιακή οικονομία διαμορφώνεται και υπονομεύει τις συμβατικές αντιλήψεις σχετικά με το πώς είναι δομημένες οι επιχειρήσεις. πώς αλληλεπιδρούν οι εταιρείες· και πώς οι καταναλωτές αποκτούν υπηρεσίες, πληροφορίες και αγαθά. Ο καθηγητής Walter Brenner του Πανεπιστημίου του St. Gallen στην Ελβετία δηλώνει: «Η επιθετική χρήση δεδομένων μεταμορφώνει τα επιχειρηματικά μοντέλα, διευκολύνει νέα προϊόντα και υπηρεσίες, δημιουργεί νέες διαδικασίες, δημιουργεί μεγαλύτερη χρησιμότητα και εισάγει μια νέα κουλτούρα διαχείρισης».
Πρόσφατα, ο TechCrunch, ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος για την ψηφιακή οικονομία, σημείωσε: «Η Uber, η μεγαλύτερη εταιρεία ταξί στον κόσμο, δεν διαθέτει οχήματα. Το Facebook, ο πιο δημοφιλής ιδιοκτήτης πολυμέσων στον κόσμο, δεν δημιουργεί περιεχόμενο. Η Alibaba, η πιο πολύτιμη εταιρεία λιανικής, δεν έχει απόθεμα. Και η Airbnb, ο μεγαλύτερος πάροχος καταλυμάτων στον κόσμο, δεν διαθέτει ακίνητα... Κάτι ενδιαφέρον συμβαίνει».
Τι είναι αυτό σε αυτές τις εταιρείες που τους επιτρέπει να ξανασκεφτούν τα παραδοσιακά όρια και την πρόταση αξίας του κλάδου τους; Τι μπορούν να σας διδάξουν αυτές οι νέες εταιρείες σχετικά με την ηγεσία ενός ψηφιακού μετασχηματισμού στον κλάδο σας; Πώς θα προσαρμοστείτε στην αναδυόμενη ρευστότητα που συναντάμε στους παραδοσιακούς ρόλους; Υπάρχουν ορισμένοι θεμελιώδεις τομείς του ψηφιακού μετασχηματισμού που είναι κεντρικοί για την επιχειρηματική επιτυχία στην ψηφιακή οικονομία.
Το μέλλον της εργασίας
Οι άνθρωποι εργάζονται τακτικά από διαφορετικά γραφεία, το σπίτι τους ή ένα τοπικό καφενείο – τώρα ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που η πανδημία έχει ωθήσει την εξ αποστάσεως εργασία στο προσκήνιο. Ενώ ο τόπος εργασίας μας έχει αλλάξει, όλοι περιμένουμε το ίδιο επίπεδο συνδεσιμότητας που έχουμε στο φυσικό γραφείο. Η εμφάνιση αυτής της ευέλικτης, παγκόσμιας επιχείρησης απαιτεί από τους οργανισμούς να διαχειρίζονται ένα δυναμικό οικοσύστημα ταλέντων και να επιτρέπουν ψηφιακές επιχειρηματικές διαδικασίες επόμενης γενιάς που αποδεικνύονται αποτελεσματικές, ακόμη και όταν διανέμονται σε διάφορα μέρη και ζώνες ώρας. Η πανδημία του 2020 έχει σίγουρα παρακολουθήσει γρήγορα αυτή τη μετάβαση από ορισμένες απόψεις, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αλλά έχει επίσης τονίσει την ανάγκη για τους οργανισμούς να υιοθετήσουν μια πιο ανοιχτόμυαλη προσέγγιση στη μακροπρόθεσμη ψηφιακή ενεργοποίηση του εργατικού δυναμικού.
Εμπειρία πελάτη
Στην ψηφιακή οικονομία, όλοι οι πελάτες –από επιχείρηση σε επιχείρηση όσο και από επιχείρηση σε καταναλωτή– θέλουν να αλληλεπιδρούν με τις επιχειρήσεις όταν και όπου θέλουν και με τρόπο που τους βολεύει περισσότερο. Επιπλέον, οι πελάτες επιθυμούν την αλληλεπίδραση με τις επωνυμίες μέσω εμπειριών που είναι απρόσκοπτες, παντοκαναλικές, άμεσες, με βάση τα συμφραζόμενα και εξατομικευμένες. Έχει καταστεί σημαντικό να προσφέρουμε σε όλους τους πελάτες ένα εξατομικευμένο και μοναδικό ταξίδι από τη στιγμή που προσγειώνονται στον ιστότοπο μιας επιχείρησης, μέχρι την πραγματοποίηση μιας αγοράς στο κατάστημά σας και όχι μόνο.
Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT)
Συνδέει τον ψηφιακό και τον φυσικό κόσμο συλλέγοντας, μετρώντας και αναλύοντας δεδομένα για την πρόβλεψη και την αυτοματοποίηση των επιχειρηματικών διαδικασιών. Καθώς οι τιμές των αισθητήρων συνεχίζουν να πέφτουν, βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας εποχής όπου τα πάντα μπορούν να συνδεθούν – άτομα, επιχειρήσεις, συσκευές και διαδικασίες – μεταξύ τους. Η συγχώνευση του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου φέρνει κάθε περιουσιακό στοιχείο σε έναν ψηφιακό τομέα όπου κυριαρχεί το λογισμικό.
Οι λύσεις IoT επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αναλύουν δεδομένα που δημιουργούνται από αισθητήρες σε φυσικά αντικείμενα σε έναν κόσμο έξυπνων, συνδεδεμένων συσκευών. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να μεταμορφώσουν τις επιχειρήσεις, αποκαλύπτοντας κρυφά μοτίβα και πληροφορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε πιο ενημερωμένες αποφάσεις και να αναλάβετε δράση πιο γρήγορα.
Όταν ένας οργανισμός μπορεί να κατανοήσει το φυσικό και ψηφιακό απόθεμά του σε κάθε δεδομένη στιγμή, μπορεί να λειτουργήσει με ακρίβεια που ήταν αδιανόητη προηγουμένως, ανοίγοντας το δρόμο για την απόλυτη λιτή επιχείρηση. Αυτό δεν θα είναι ένα ωραίο στοιχείο διαφοροποίησης, αλλά επιτακτική ανάγκη για οποιαδήποτε ψηφιακή επιχείρηση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Ψηφιακά δίκτυα παροχής
Ενώ η παγκόσμια μεσαία τάξη αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2030, υπάρχει αυξανόμενη πίεση στους βασικούς επιχειρηματικούς πόρους, οι οποίοι αυξάνονται με βραδύτερο ρυθμό 1,5 φορές. Η απάντηση σε αυτή την αναντιστοιχία έγκειται στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις μοιράζονται με ασφάλεια δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για να επιτρέψουν στις εμπορικές εφαρμογές επόμενης γενιάς να ευδοκιμήσουν. Η ψηφιοποίηση των πάντων δημιουργεί νέα ευφυή ψηφιακά δίκτυα δικτύων που αλλάζουν ριζικά τον τρόπο διαχείρισης, βελτιστοποίησης, κοινής χρήσης και ανάπτυξης του εμπορίου.
ΠΗΓΗ: DELOITTE