Ψηφιακός μετασχηματισμός

12 Οκτωβρίου 2023

Οι 4 Πυλώνες των Επιτυχημένων Ψηφιακών Μετασχηματισμών

Παρά την πολυετή συζήτηση, η κατανόηση του τι σημαίνει ψηφιακός μετασχηματισμός για καθιερωμένες εταιρείες παραμένει μια τρομακτική πρόκληση. Οι ηγέτες που είναι υπεύθυνοι για έναν ψηφιακό μετασχηματισμό αισθάνονται ότι έλκονται προς πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, με ανταγωνιστικές απαιτήσεις από την πληροφορική, το μάρκετινγκ, τις πωλήσεις και τις λειτουργίες. Χωρίς σαφή κατανόηση, οι λάθος άνθρωποι τίθενται συχνά επικεφαλής, με λάθος πόρους και λάθος KPI, θέτοντας το έργο ψηφιακού μετασχηματισμού για αποτυχία.
Το κλειδί για να ξεπεράσετε τη σύγχυση είναι να δείτε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι ένα μοναδικό πράγμα, αλλά ένα πολύπλευρο ταξίδι με διαφορετικούς στόχους ανάλογα με τον κλάδο σας και την ψηφιακή ωριμότητα. Όπως έπρεπε να εξελίξουμε την άποψη μας για τους υπολογιστές μετά την εισαγωγή τους - από μια συσκευή που εκτελεί ένα στενό σύνολο εργασιών στην άκρη του οργανισμού σε μια που εκτελεί πολλές εργασίες, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους - έτσι είναι καιρός να εξελίξουμε την άποψη μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, από μια μονολιθική ιδέα για να κατανοήσουμε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα για διαφορετικά μέρη του οργανισμού. Κάνοντας αυτό θα σας βοηθήσει να αρθρώσετε για ποιο είδος ψηφιακού μετασχηματισμού μιλάτε πραγματικά και να σχεδιάσετε ανάλογα.

Με βάση τη συλλογική μας έρευνα για εταιρείες που υφίστανται ψηφιακό μετασχηματισμό, προσφέρουμε ένα απλοποιητικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της σύγχυσης και των αντικρουόμενων απαιτήσεων. Το πλαίσιο σκιαγραφεί τους τέσσερις πυλώνες του ψηφιακού μετασχηματισμού που βλέπουμε σήμερα: ανάπτυξη πληροφορικής, λειτουργίες ψηφιοποίησης, ψηφιακό μάρκετινγκ και ψηφιακές επιχειρήσεις. Και οι τέσσερις αποτελούν μέρος του ταξιδιού ψηφιακού μετασχηματισμού των περισσότερων εταιρειών. Αλλά χωρίς να καταλαβαίνουμε πώς διαφέρουν, είναι μπερδεμένο να κατανοήσουμε τι πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια ή πώς να επενδύσουμε — οι πόροι, τα εργαλεία, οι στόχοι, οι χορηγοί του C-Suite και τα KPI που απαιτούνται για την επιτυχία είναι εντελώς διαφορετικά σε κάθε περίπτωση. Το να είστε σαφείς σχετικά με τις διαφορετικές απαιτήσεις τους μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε έξυπνες ανταλλαγές και σαφή πρόοδο.

Παρακάτω περιγράφουμε τους τέσσερις πυλώνες και πώς να επενδύσετε σωστά για να προετοιμαστείτε για επιτυχία. Ποιος πυλώνας είναι το σωστό σημείο εκκίνησης για την εταιρεία σας εξαρτάται από το πλαίσιο, τις ανάγκες σας, αλλά και την ψηφιακή σας ωριμότητα. Συνήθως, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τους πρώτους πυλώνες που περιγράφουμε κοντά στην αρχή του ταξιδιού τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αν και καθώς ωριμάζουν μπορεί να αναβαθμίζονται συνεχώς για να προσθέτουν επιπλέον πυλώνες.


Αναβάθμιση πληροφορικής

Για πολλές εταιρείες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός ξεκινά με την αναβάθμιση της υποδομής πληροφορικής της εταιρείας καθώς και της υποδομής κινητής τηλεφωνίας, των λιμνών δεδομένων και του cloud. Ουσιαστικά, αυτή είναι μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε τον προϋπολογισμό που διατίθεται σε «ψηφιακές πρωτοβουλίες» για τον εκσυγχρονισμό των πλατφορμών πληροφορικής και επικοινωνιών στην επιχείρησή σας. Όταν ολοκληρωθεί, μια αναβάθμιση πληροφορικής παρέχει στην εταιρεία σας πρόσβαση σε ενημερωμένα εργαλεία που προσφέρουν αυξημένη απόδοση των εργαζομένων, χαμηλότερο κόστος συντήρησης πληροφορικής και αυξημένη ικανοποίηση των εργαζομένων.


Λειτουργίες ψηφιοποίησης

Ένας δεύτερος κρίσιμος πυλώνας του ψηφιακού μετασχηματισμού, που αντιμετωπίζεται συχνά νωρίτερα στο ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού, είναι η χρήση του ψηφιακού για τη βελτιστοποίηση, την απλοποίηση και τον εξορθολογισμό των υπαρχουσών διαδικασιών. Ο στόχος εδώ είναι η χρήση ψηφιακών εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων πιο προηγμένων τεχνολογιών όπως το AI, το 5G και το IOT, για τον εξορθολογισμό της επιχειρηματικής ανάπτυξης.
Στην πιο βασική του μορφή, αυτός ο πυλώνας μπορεί να σημαίνει εναλλαγή αναλογικών δραστηριοτήτων με ψηφιακές. Αλλά άλλες φορές περιλαμβάνει την εκ νέου αρχιτεκτονική του συστήματος για να καλύψει τις ανάγκες των σημερινών πελατών. Για παράδειγμα, στο παρελθόν, όταν το PayPal έστελνε πληρωμές μέσω email, είχε σημαντικό χρόνο για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς. Ωστόσο, για να ενεργοποιηθούν οι άμεσες πληρωμές που απαιτούνται στη σημερινή αγορά, απαιτούνταν η εκ νέου αρχιτεκτονική του οργανισμού του PayPal, η συγχώνευση άλλοτε χωριστών τμημάτων για πληρωμές και συμμόρφωση σε μια οντότητα. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από την απλή εναλλαγή αναλογικών διαδικασιών με ψηφιακές. Πρόκειται για την ανακατασκευή του οργανισμού και των ψηφιακών λειτουργιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.

Η ψηφιοποίηση των λειτουργιών είναι ένας θεμελιώδης πυλώνας του ψηφιακού μετασχηματισμού με την έννοια ότι, χωρίς αυτόν, η εταιρεία σας θα μείνει πίσω από πιο αποτελεσματικούς χειριστές. Μια εταιρεία μπορεί να ξεκινήσει το ταξίδι της στον ψηφιακό μετασχηματισμό ψηφιοποιώντας διαδικασίες και καθώς ωριμάζει, να αρχιτέκτονα εκ νέου τις διαδικασίες εξ ολοκλήρου. Καθώς μια εταιρεία ανακατασκευάζει τις διαδικασίες της, αρχίζουν επίσης να ξεκλειδώνουν περισσότερες δυνατότητες μετασχηματισμού. Για παράδειγμα, όταν ένας ευρωπαίος έμπορος λιανικής άλλαξε την πλατφόρμα του για να εξυπηρετήσει καλύτερα τους πελάτες, ανακάλυψε ότι θα μπορούσε επίσης να προσφέρει προϊόντα άλλων λιανοπωλητών με τη βελτιωμένη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου και τα ψηφιοποιημένα logistics, δίνοντας τη δυνατότητα στον έμπορο λιανικής να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα προϊόντων και υπηρεσιών από τρίτους πωλητές για να προσφέρει στους πελάτες του.


Ψηφιακό μάρκετινγκ

Εάν αναζητάτε ψηφιακές λύσεις για να κερδίσετε πελάτες, να αποκτήσετε αναγνωρισιμότητα επωνυμίας, να δημιουργήσετε προφίλ πελατών ή απλά να πουλήσετε online, τότε επιδιώκετε τον πυλώνα του ψηφιακού μάρκετινγκ. Αυτός ο πυλώνας είναι διαφορετικός από τους άλλους όσον αφορά την εστίασή του στα ψηφιακά εργαλεία για αλληλεπίδραση και πώληση σε πελάτες. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι απαιτεί διαφορετικούς πόρους, όπως επένδυση στη λήψη καθαρών δεδομένων, ψηφιακά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης για την κατανόηση των πελατών και την παρουσία σε όλα τα κανάλια.

Αρκετοί παγκόσμιοι έμποροι λιανικής χρησιμοποιούν ψηφιακά κανάλια, τεχνητή νοημοσύνη και προγνωστικά αναλυτικά στοιχεία για να αποκτήσουν πρόσβαση σε υποψήφιους πελάτες και πελάτες, να δημιουργήσουν ψηφιακές αγορές, ιογενείς καμπάνιες και καμπάνιες γεωγραφικής στόχευσης. Ομοίως, οι εταιρείες χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσουν και να ενεργήσουν σε κρίσιμες συμπεριφορές πελατών, για παράδειγμα, εντοπίζοντας πελάτες που ενδέχεται να εγκαταλείψουν την υπηρεσία σας και στη συνέχεια παρεμβαίνουν πριν το κάνουν.


Νέα εγχειρήματα

Τέλος, το ψηφιακό ανοίγει πολλές νέες ευκαιρίες για καθιερωμένες εταιρείες. Η εκμετάλλευση αυτών των ευκαιριών, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικές, απαιτεί τόσο την ανάπτυξη της καινοτομίας όσο και των ψηφιακών δυνατοτήτων για δοκιμή και στροφή σε νέες πηγές ανάπτυξης. Η ψηφιακή μπορεί να παρέχει την ευκαιρία να δημιουργήσετε νέα επιχειρηματικά μοντέλα, νέα προϊόντα και υπηρεσίες ή ακόμα και να συνεργαστεί με ένα μεγάλο οικοσύστημα για τη δημιουργία νέων πηγών ανάπτυξης. Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν αυτές τις ευκαιρίες στη διάθεσή τους, αλλά η εκμετάλλευσή τους απαιτεί μεγαλύτερη ψηφιακή ωριμότητα από ό,τι για μια αναβάθμιση πληροφορικής ή διαδικασίες ψηφιοποίησης.

Για παράδειγμα, μια μεγάλη τράπεζα λιανικής που μελετήσαμε εισήλθε σε μια σειρά διαφορετικών βιομηχανιών, όπως οι μεταφορές (διαμοιρασμός διαδρομής), η διανομή περιεχομένου (μουσική και τηλεόραση), η ηλεκτρονική υγεία και η λιανική αγορά για να αναφέρουμε μόνο μερικές. Ο πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ήταν υπεύθυνος για αυτόν τον μετασχηματισμό και να χτιστεί μια ομάδα που περιείχε άτομα με ισχυρές ικανότητες καινοτομίας, που δοκίμασαν και έχτισαν κάθε νέα επιχείρηση. Ως μέρος της ψηφιακής λειτουργίας, τα στελέχη είχαν επίσης επιφορτιστεί με την ψηφιοποίηση ολόκληρου του οικοσυστήματος καθώς και ένα ξεχωριστό τμήμα με καθήκον να χτίσει και να διατηρήσει το προκύπτον οικοσύστημα. Για να μετρήσει εάν τα καταφέρνουν, η τράπεζα αναλύει προσεκτικά την ικανότητά τους να αυξάνουν τη διατήρηση των πελατών στη βασική δραστηριότητα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αλλά το πιο σημαντικό, για τις νέες επιχειρήσεις, μετρούν τον αριθμό των ημερήσιων/μηνιαίων μέσων χρηστών, την αφοσίωση και τις ευκαιρίες διασταυρούμενων πωλήσεων.


Το Ψηφιακό Ταξίδι

Όλοι όσοι έχουν συμμετάσχει στον ψηφιακό μετασχηματισμό τον περιγράφουν ως ένα ταξίδι. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί χρόνο και είναι μια σειρά από εξελικτικά και περιστασιακά ανατρεπτικά βήματα. Όπως σε κάθε ταξίδι, πρέπει να αποφασίσετε πού να πάτε πρώτα. Συνήθως, οι εταιρείες ξεκινούν με λειτουργίες αναβάθμισης πληροφορικής και ψηφιοποίησης, ακολουθούμενες από ψηφιακό μάρκετινγκ και δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Αλλά και οι τέσσερις πυλώνες είναι σημαντικοί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, επομένως μπορεί να συμβούν με άλλη σειρά. Το κλειδί της επιτυχίας είναι απλώς να αποκτήσετε σαφήνεια ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι ένα πράγμα, αλλά μάλλον πολλά διαφορετικά πράγματα. Το να έχεις τον κατάλληλο ηγέτη, τους πόρους και τα μέτρα επιτυχίας για το ταξίδι προς κάθε διαφορετικό πυλώνα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επιτυχία.

ΠΗΓΗ: HARVARD BUSINESS REVIEW